Elrabolták a húsvéti nyulat

Ráhangolódás a húsvétra karanténban ovisokkal

Rengeteg feladat van fenn a neten (pinterest) a húsvéti témakörrel kapcsolatban legyen szó ovis vagy sulis korosztályról. Így én most inkább egy ötletet szeretnék megosztani, ami egy történetbe ágyazza a feladatokat.
elrabolták a húsvéti nyuszit
A történet pedig az, hogy a húsvéti nyuszit elrabolták, meg kell menteni, és közben el kell kapnunk a tettest (aki a róka, de ezt még nem tudjuk).
Ehhez megrajzoltam egy nagy csomagolópapírra az útvonalunkat az állomásainkkal (nyuszi otthona, tyúkól, legelő, tópart, bezárt nyuszi és bokor benne a rókával). Ezen az útvonalon kell végighaladnunk – az, hogy ez hány napot ölel fel, csak rajtunk múlik – közben pedig megoldanunk a feladatokat.
Feldaraboltam helyszínekre és utakra a történetünk rajzát, így mindig csak az adott részt ragasztjuk fel, mindig az aktuális utat látjuk meg a választási lehetőségeket.
elrabolták a húsvéti nyuszit
A nyuszi otthonában kezdünk, mert a sheriffünk (nálunk Áron :) ) bejelentést kapott, hogy több napja nem látták a húsvéti nyulat, pedig így húsvét előtt sok a tennivaló.
Természetesen a kezdés előtt lehet jelvényt rajzoltatni vagy akár saját magát sheriffként, amivel akár bábuként követhetjük az utat.
A ház zárva, az első feladat megkeresni a kulcsot a rajzon. Ha megvan, már nyitva is az ajtó. A házban senki nincs, csak a nyuszi aranyhala, aki – egy feladatért cserébe – elmondja, hogy két napja a tyúkhoz indult, mert elfogyott a festeni való tojása.
elrabolták a húsvéti nyuszit
Így hát sheriffünk felkerekedik és elindul a tyúkól felé vezető úton, ahol feladatokat kell megoldania. Én ezeket színes pöttyökkel – tojásokkal – jelöltem, amiből választhat a gyerkőc. Ha szeretnénk, lehet feltétel, hogy az összeset megoldja, de akár lehet az is, hogy csak a töredékét.
A történetünk összes feladatát színkóddal jelöltem, vannak, zöldek, kékek, sárgák, stb. Teljesen mindegy igazából, a lényeg, hogy választhat (a kék tojás például azt jelenti, hogy a kékkel jelölt feladatok közül kell választani), ez is élményt nyújt a gyermeknek, jobban beleéli magát a történetbe.
A feladatokat a mellékletben találjátok, illetve összeszedtem egy-két internetes játékot, kizárólag nyuszis témakörben. :) Kézműves feladatokhoz rengeteg ötlet van szintén a pinteresten, mi ezt most nem vittük túlzásba, a „szokásos” gurigából készült nyuszit csináljuk meg, egy kézlenyomatos nyusziképet és egy „boszorkánylépcsős” nyulat alkotjuk meg.
elrabolták a húsvéti nyuszit
elrabolták a húsvéti nyuszit
elrabolták a húsvéti nyuszit
Képek forrása: Internet
A tyúkólban a tyúkanyó elmeséli (feladatért cserébe persze), hogy volt nála a húsvéti nyúl, megittak együtt egy csésze teát, majd elindult a tóhoz, mert egy különleges vízi növényt kell gyűjtenie a festékanyaghoz.
elrabolták a húsvéti nyuszit
A tóhoz a legelőn át vezet az út, de vajon merre kell menni a tyúkólból? Sheriffünk választ (egyébként van egy szarvasmarha-lábnyom elrejtve az út rajzában, tanultuk múlt héten, hogy néz ki). Ha jót választ, mehet tovább, feladatokat oldhat meg, ha a rossz utat választja, kitalálhatunk egy „bünti” feladatot (pl.: nyusziugrásban kell körbejárnia a szobát). :)
A legelőn találkozik a tehénnel, aki látta a nyuszit a tó felé ugrálni, de azt nem mondja el, melyik út vezet a 3 közül a tóhoz (természetesen itt is „lekenyerezhetjük” a tehenet egy-egy feladattal a megoldásért cserébe).
elrabolták a húsvéti nyuszit
A tónál találkozik a kacsával, akitől végre megtudja (feladatért cserébe), hogy látta, ahogy a róka a hóna alá csapja a nyulat és elviszi az erdő felé.
elrabolták a húsvéti nyuszit
Az erdőbe vezető úton is vannak feladatok, az elágazásnál pedig szintén választani kell. Az egyik út végén a rókát kapjuk el, a másik végén a nyuszi van bezárva, mindkét úttal „jól jár”, hiszen a bűnöst is el kell kapnia Áronnak. :) A ketrec kulcsát is lehet feladatért cserébe odaadni.
A feladatok variációja határtalan, ez tényleg csak egy kerettörténet.
Jó szórakozást :)
online húsvéti játék
online húsvéti játék
online húsvéti játék
online húsvéti játék
online húsvéti játék